fot. Blum

Projekt kuchni. Tych błędów unikaj!

W kuchni spędzamy przeciętnie 2 godziny dziennie. Teraz, przemnóżmy to przez 20 lat, bo tyle średnio korzystamy z kuchni przed jej zmianą. To naprawdę sporo! Warto więc już na etapie projektowania kuchni zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które pomogą nam korzystać z tej przestrzeni jak najsprawniej. Poniższe porady ułatwią stworzenie funkcjonalnej kuchni!

1. Niewłaściwy podział na strefy

Etap projektowania kuchni to kluczowy moment na podjęcie właściwych decyzji. Niestety często zamiast racjonalnie podejść do sprawy, dajemy za bardzo ponieść się fantazji. Później orientujemy się, że „coś tu nie działa”.

Rozwiązanie. Każdą kuchnię można podzielić na pięć stref związanych z czynnościami, które w nich wykonujemy. Są to, strefa: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowania oraz gotowania/pieczenia. Ich właściwe ustawienie skraca codziennie pokonywane odległości i ułatwia sprawne przygotowanie posiłków. Poniższa grafika ułatwi właściwe ich ułożenie.

fot. Blum
fot. Blum

2. Za mały blat roboczy

Umiejscowienie blatu roboczego we właściwym miejscu, czyli między zlewem a płytą kuchenną to nie wszystko. Tutaj akurat wielkość ma znaczenie! Przeznaczenie na niego od 45 cm do 60 cm nie ułatwi nam komfortowej pracy.

Rozwiązanie. Blat roboczy powinien mieć co najmniej 90 cm. Optymalnie, gdy uda nam się wygospodarować na niego 120 cm.

fot. Blum
fot. Blum

3. Zmywarka za daleko od zlewu i szuflady na naczynia

Rozdzielenie zmywarki oraz zlewu to sposób na ekspresowo zachlapaną podłogę. Z kolei zbyt duża odległość zmywarki od szuflady na naczynia to niepotrzebne podróże po kuchni w towarzystwie talerzy.

Rozwiązanie. Ustawienie zmywarki i zlewu obok siebie w jednej linii – na jednej ścianie lub w ramach wyspy – pozwala szybko uporać się z resztkami jedzenia, płukaniem talerzy w zlewie i ich wkładaniem do zmywarki. Umożliwi to otwarcie dwóch frontów jednocześnie. Jeżeli w pobliżu zmywarki zaplanujemy szufladę na naczynia, ułatwimy sobie kolejną czynność, która zwiększy ergonomiczność naszej kuchni.

fot. Blum
fot. Blum

4. Wyspa za blisko drugiego rzędu szafek

Wyspy coraz częściej pojawiają się w przestrzeni mieszkalnej. Sprzyja im połączenie salonu z kuchnią. Niestety wyspa marzeń może okazać się naszym codziennym koszmarem, gdy odległość od drugiego rzędu szafek będzie za mała.

Rozwiązanie. Jeżeli chcemy zachować komfort pracy dwóch osób w kuchni, wyspa powinna być oddalona o co najmniej 120 cm od szafek. Jest to szczególnie istotne, gdy szuflady z naczyniami i zmywarka występują naprzeciwko siebie. W innych wypadkach warto zachować nie mniej niż 100 cm odległości.

fot. Blum
fot. Blum

5. Kuchnia niedostosowana do indywidualnych potrzeb jej użytkowników

Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest niedostosowanie kuchni do naszych, często bardzo indywidualnych potrzeb. A przecież, to my będziemy z niej korzystać przez lata!

Rozwiązanie. Gdy mamy wątpliwości czy nasz wymarzony projekt spełni pokładane w nim oczekiwania – warto skorzystać z porad ekspertów. Szczególnie jeśli można to zrobić całkowicie bezpłatnie. Podczas Jazdy Próbnej Kuchni, można ustawić swój projekt kuchni w skali 1:1 oraz przetestować czy ten układ rzeczywiście nam pasuje. Eksperci Blum odpowiedzą na wszystkie pytania związane z funkcjonalnym rozplanowaniem kuchni.

fot. Blum
fot. Blum

BUTTON – Jazda Próbna Kuchni – kontakt, placówki, więcej Informacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.