• Domowa pizza - know how
  • Domowa pizza - know how

Domowa pizza – know how

Jej prostota wykonania, a zarazem szeroki wachlarz możliwości doboru składników sprawiają, że ma rzeszę wiernych fanów. Jest również najlepiej rozpoznawalną potrawą na świecie, która ma swoje własne święto. Dzięki specjalnemu urządzeniu do pieczenia pizzy firmy MPM, przygotowanie jej zajmie mniej czasu, niż oczekiwanie na dostawę z pizzerii.

Korzenie powstania pizzy sięgają najprawdopodobniej starożytnej Grecji, kiedy to na stołach Greków pojawił się płaski chleb smarowany oliwą, podawany z czosnkiem i ziołami. Pizzę o współczesnym, znanym nam wyglądzie stworzono dopiero pod koniec XIX wieku w Neapolu przy okazji wizytacji tego miasta przez królową Włoch – Małgorzatę Sabaudzką. To właśnie na jej cześć przyrządzono wyjątkowe danie, które podano z sosem pomidorowym, serem mozzarella oraz bazylią, komponując w ten sposób pizzę w kolorach włoskiej flagi. Do dziś gości ona na stołach na całym świecie w postaci znanej i lubianej margherity.

We Włoszech każdy rodzaj pizzy ma określoną grubość ciasta. W przypadku pizzy neapolitańskiej grubość placka nie powinna przekroczyć 3mm, natomiast spód pizzy Lazio osiąga około 1-2cm. Wszak ilu ludzi na świecie, tyle gustów. Dlatego właśnie producent zadbał o to, aby górna płyta w urządzeniu MOP-03 była regulowana – umożliwia to przygotowywanie pizzy o różnej grubości. Dzięki dwóm aluminiowym płytom grzejnym pokrytym powłoką zapobiegającą przywieraniu długość pieczenia, w zależności od puszystości ciasta, wynosi około 20min.

Do przygotowania smacznego spodu do pizzy o średnicy ok. 29cm  potrzebna jest mąka pszenna (250g), drożdże instant (3,5g), ciepłe mleko (100ml), oliwa (1 łyżka) oraz szczypta soli. Wszystkie składniki należy umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Następnie odstawiamy ciasto do podwojenia jego objętości. Po tym czasie wyrabiamy je ponownie i umieszczamy w urządzeniu do pizzy. Tak przygotowany spód polewamy sosem pomidorowym i posypujemy naszymi ulubionymi składnikami.

Sekretem popularności pizzy jest nieskończona liczba możliwości doboru jej składników. Niestety nie wszystkie restauracje pozwalają klientowi samodzielnie wybierać co ma się znaleźć w ich daniu. Wielką zaletą domowej pizzy jest to, iż każdy może skomponować takie danie, jakie lubi – na słodko, na ostro, z mięsem lub bez. Dla ułatwienia procesu pieczenia pizzy produkt firmy MPM został wyposażony w 15 minutowy timer oraz lampkę kontrolną podłączenia do sieci. Dodatkowym atutem urządzenia jest możliwość rozmrażania wcześniej przygotowanej pizzy. Może ono również posłużyć jako domowy grill, w którym przyrządzimy soczyste steki i kiełbaski.

Pizza-grill MOP-03 firmy MPM

Sugerowana cena detaliczna: 204zł
Funkcje:
– dwie oddzielne, aluminiowe grzejne płyty pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu
– możliwość pieczenia pizzy o różnej grubości ciasta, dzięki regulacji wysokości górnej płyty
– lampka kontrolna podłączenia do sieci
– 15 minutowy timer
– pieczenie pizzy ok. 20 min ( w zależności od grubości ciasta)
– rozmrażanie gotowej pizzy ok.15 min
– możliwość pieczenia pizzy oraz grillowania steków i kiełbasek

Parametry:
– 230 V ~ 50 Hz
– głębokość dolnej płyty: 3 cm
– średnica wew. dolnej płyty: 29 cm
– moc: 920 W

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.