• Kawa z mlekiem lub bez
  • Kawa z mlekiem lub bez
  • Kawa z mlekiem lub bez
  • Kawa z mlekiem lub bez
  • Kawa z mlekiem lub bez

Kawa z mlekiem lub bez

Sprawdź, od czego zależy smak użytego do kawy mleka, jakie są alternatywy dla kaw z mlekiem oraz jak możesz przygotować ulubioną kawę w domu.

Wielu z nas nie wyobraża sobie kawy bez mleka. Co sprawia, że to takie dobre połączenie i jakie mleko najlepiej nadaje się do przyrządzenia pysznego cappuccino lub innego mlecznego napoju? A może kawa bez mleka może być równie dobra?

Smak mleka

Po pierwsze pamiętaj, że mleko nie zawsze smakuje tak samo. – Smak mleka zmienia się zależnie od pory roku, odmiany krów, fazy laktacji czy też pokarmu, który przyjmują krowy. Niezależnie jednak od producenta, każde mleko zawiera istotne dla baristy elementy, które warto szczegółowo omówić – mówi Marcin Kozicki, barista z Warsaw School of Coffee.

Na smak mleka wpływ ma laktoza oraz zawarty w nim tłuszcz. Laktoza to dwucukier, czyli glukoza i galaktoza. Od razu nie czuć jej słodyczy, ale gdy zwiększymy temperaturę mleka sprawimy, że rozpuszczalność laktozy się zwiększa. Daje nam to wrażenie większej słodyczy, odczuwalne również w cappuccino czy latte. Pamiętaj, że tłuszcz pomaga lepiej przenosić smak. Zatem im większa zawartość tłuszczu w mleku, tym pełniejszy będzie jego smak. Nie warto wybierać więc zbyt chudego mleka, a tym bardziej 0,05%.

Spienianie mleka

Na spienianie mleka wpływ mają głównie zawarty w nim tłuszcz oraz białka. W mleku występują 2 główne rodzaje białka: kazeina oraz serwatka. Stanowią one łącznie ponad 80% występujących w mleku białek, odgrywając dużą rolę w procesie pienienia mleka. – Kazeina odpowiada za aktywność powierzchniową piany, pomagając nam odpowiednio napowietrzyć mleko, natomiast serwatka oddziałuje bardziej na samą strukturę piany, tworząc bardziej sztywną i trwałą warstwę łączącą powietrze i wodę – opowiada barista.

Co ważne, białka pozostają stabilne do momentu osiągnięcia temperatury 60ºC. – Powyżej tej temperatury, stają się wrażliwe na denaturację. Białka tracą swój pierwotny kształt oraz ładunek i już nie spełniają właściwie swojej funkcji w tworzeniu piany. Aby stworzyć więcej piany, potrzebne są zatem nowe białka. Dzięki dodaniu porcji świeżych białek, można ponownie spieniać mleko – tłumaczy Marcin Kozicki. Właśnie z tego powodu nie należy ponownie spieniać tego samego mleka – białka uległy już rozkładowi i nie będą w stanie utrzymać właściwej struktury piany.

Kawy czarne

Polacy uwielbiają kawy mleczne, a zwłaszcza cappuccino, ale nie wszyscy mogą lub chcą spożywać mleko. Wtedy należy przestawić się na kawę czarną i cieszyć pełnią aromatu ulubionej mieszanki ziaren. Możesz przygotować nawet w domowych warunkach aromatyczne espresso, ristretto czy americano. Bez problemu możesz też dodać do kawy mleko bezlaktozowe, jeśli masz problem z laktozą albo napój roślinny, np. mleko sojowe czy migdałowe. Pamiętaj jednak, że każde mleko inaczej się spienia, a napój roślinny nigdy nie spieni się tak dobrze jak prawdziwe mleko.

Przygotuj ulubioną kawę w domu

Obojętnie czy pijesz kawy mleczne, czy czarne z ekspresami do kawy Saeco z pewnością przygotujesz napój, na jaki akurat masz ochotę. Ekspres Saeco Xelsis umożliwi Ci przygotowanie aż 15 napojów w prosty sposób za pomocą jednego dotknięcia na intuicyjnym dotykowym ekranie. W dodatku moc, temperaturę, smak, grubość mlecznej pianki a nawet kolejność dozowania kawy i mleka można w prosty sposób spersonalizować i zapisać w pamięci urządzenia. Do przygotowania kaw mlecznych możesz użyć dowolnego rodzaju mleka. Ekspres zapamięta też do 8 profili użytkowników, na których każdy z domowników będzie mógł przechowywać swoje ulubione przepisy kawowe.

O doskonały aromat kawy zadbają opatentowane ceramiczne młynki, które gwarantują wydajne działanie przez długi czas bez pogorszenia jakości. Młynek jest też wyposażony w możliwość ustawienia grubości mielenia ziaren na 12-stopniowej skali. Z kolei aby zapewnić możliwość przygotowywania jak najbardziej aromatycznej kawy na bazie zawsze świeżej wody, ekspresy Saeco wyposażono w filtr AquaClean. Co ważne, zmieniając filtr zgodnie ze wskazaniami urządzenia, można zaparzyć aż do 5000 filiżanek bez konieczności odkamieniania ekspresu. Parzenie z wykorzystaniem przefiltrowanej i wolnej od zanieczyszczeń wody znacząco poprawia smak kawy.

Rekomendowane ceny ekspresów Saeco Xelsis wynoszą:

SM7685/00 – 7609 PLN
SM7580/00 – 5589 PLN
SM7581/00 – 5819 PLN
SM7680/00 – 6489 PLN
SM7683/00 – 6709 PLN

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.